BİZDEN HABERLER

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Yüksel ile Toplantı

Ülkemizin yargı sistemini kaliteli hizmet vermesi odağında bir bütün olarak tasarladığımız A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu çalışmamızı TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Yüksel, Komisyon Başkanvekili Av. Orhan Kırcalı, Komisyon Sözcüsü Av. Emine Yavuz Gözgeç ve Komisyon uzmanlarına anlattık. 5-6 yıl süren yargılamaları 3-4 ay gibi kısa sürede ve tek celsede tamamlamayı mümkün kılan "Modern Uyuşmazlık Yönetimi" başta olmak üzere, önerilerimizin uygulanabilirliğini ve yargı sistemini kaliteli hizmet verir hale getirmenin mümkün oldugunu görüştük.

Türk Hukuk Yapay Zekası Sohbetleri - 16

Kurucu üyemiz Av. Burhan Uyan moderasyonunda yapay zeka alanının önderleri ile buluştuğumuz Türk Hukuk Yapay Zekası webinar serimizin 16. yayınını 13 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirdik. Konuğumuz KECO Legal Ortağı Av. Kemal Kumkumoğlu, yapay zeka ile ceza hukukunun geleceğine, dijital yargı sistemlerinin geliştirilmesine, demokrasi, insan hakları ve hukukun nasıl dönüşeceğine dair son gelişmeleri ve değerlendirmelerini anlattı.

> İzlemek İçin

Tam Demokrasi Resepsiyonu

Dernek Başkanımız Av. Mehmet Gün, Demokraside Birlik Vakfı'nın 23 Aralık’ta düzenlediği Tam Demokrasi Resepsiyonu'na katıldı. "Türkiye'nin İkinci Yüzyılında Tam Demokrasi Hedefi ve Yeni Anayasadan Beklentiler" konulu panelde konuşmacı oldu. Türkiye’nin en öncelikli meselesinin yargı sorunu olduğuna, yargının demokrasi için önemine, çözümün nasıl olacağına ve sürdürülebilir yargı bağımsızlığını sağlayacak demokratik ortamın nasıl kurulabileceğine yönelik görüşlerini paylaştı.

> İzlemek İçin

BAŞKAN AV. MEHMET GÜN'DEN

Gerçek Fikri Ne?

Dernek başkanımız  Av. Mehmet Gün, 23 Aralık 2023 tarihli Habertürk TV'de Eren Eğilmez’in moderatörlüğündeki "Gerçek Fikri Ne?” programına canlı yayın konuğu oldu. Yargıdaki öncelikli sorunlar neler? Adil ve hızlı işleyen yargı sistemi nasıl mümkün?  Türkiye'nin yargı bağımsızlığı karnesi nasıl? 8. Yargı Paketi yargının sorunlarını çözer mi? sorularını cevapladı.

> İzlemek İçin

Dar Alan

Dernek başkanımız Av. Mehmet Gün, Artı TV’de yayınlanan Dar Alan programında Hicran Cengiz’in “AYM kararları ne anlama geliyor?” sorusuna yanıt verdi.

> İzlemek İçin

Refah için Hukuk

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, Refah için Hukuk’un bu ayki yayınında Gökçe Çiçek Kösedağı’nın “yılan hikayesine dönen Can Atalay kararları ve yargı krizinde çözümün adresi ne?” sorularını yanıtladı.

> İzlemek İçin

AB’ye Tam Üyeliğin Kilidi Yargı 

“AB ve Türkiye'nin uzak görüşlü ortak amaç ve hedeflerde buluşmaları gerekiyor.Bunun önündeki en önemli engeller, Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı alanındadır.”

5 Aralık 2023 tarihli 9 Eylül Gazetesi makalesi yayında.

> Tamamını Oku

Toplumsal Dayanışma Adaletle Güçlenir

“Ulusların gücü, uyuşmazlıkları giderme, hakları etkin olarak yerine getirme ve dayanışmayı yeniden tesis ederek güçlendirme yeteneklerine bağlıdır. Dolayısıyla temel işlevi hakkı teslim etmek ve uyuşmazlıkları çözmek olan “yargı”, devletin güvenlik, sağlık ve eğitim hizmetinden bile önemli olan temel işlevidir. “Adalet mülkün temelidir” özlü sözü de yargı hizmetinin toplumun ülkesi ve devletiyle varlığını sürdürmesinin temeli olduğunu anlatır.“

19 Aralık 2023 tarihli 9 Eylül Gazetesi  makalesi yayında.

> Tamamını Oku

Erdoğan 50+1 ile Yeniden Seçilmeyi mi Yoksa MHP ve HDP’yi mi Kastediyor?

“Burada özellikle belirtmek gerekir ki; yönetimde istikrar yargı, yasama, yürütme ve bürokrasi dahil devlet yönetiminde istikrar yani devletin yönetim işlevlerinin tutarlı, aksamasız ve öngörülebilir şekilde sürdürülmesi demektir. Yönetimde istikrar, yürütmeyi temsil eden kimselerin değiştirilemez olması değil; gerekli olduğunda değiştirilebilir, gerekmediği zaman değiştirilemez olması demektir.”

1 Aralık 2023 tarihli Yetkin Report  makalesi yayında.

> Tamamını Oku

GÜNCELE DAİR

Daha İyi Yargı Derneği’nin çalışma alanlarında öne çıkan raporları ve haberleri bu bölümde sizler için listeledik.

Milletvekilleri, Hâkim ve Savcılar Bakımından Yolsuzluğun Önlenmesi Raporu: Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO)’nun dördüncü ara uyum Türkiye raporu 7 Aralık tarihinde kamu ile paylaşıldı.

ÜYE VE PAYDAŞLARIMIZDAN

Bir Hukuk Devleti Örneği

Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar; Dünya

“BVerfG … parlamentoya ve hükümete açık şekilde ‘Anayasa’ya uy’ dedi. Hükümet’in BVerfG kararına tepkisi ise, bir hukuk devletinde olması gerektiği gibi oldu. Başbakan Scholz kameraların karşısına geçti ve hükümetinin iki yıl önce aldığı kararları BVerfG’nin farklı değerlendirdiğini, borç freni konusunda netlik yarattığını belirttikten sonra, ‘Burada son sözü mahkeme söyler, bu iyi bir demokratik gelenektir’ dedi.”

> Tamamını Oku

Yargı Reformu ve Demokrasi - Sosyolojik Yaklaşım

Prof. Dr. Mustafa Tören Yücel; HukukiHaber

“Hukuk devleti keyfiliğin değil, hukukun ve adaletin egemen olduğu devlettir veya hukuk devleti ile anayasa teorisine ve kamu hukukuna özgü temel bir kavram söz konusu edilmektedir.  Hukuk devleti kavramının merkezinde, devlet tasarruflarının hukuka uygunluğu, Anglo-Amerikan ‘rule of law’ (hukukun üstünlüğü) düşüncesine yakın olan, devletin hukuka tabiliği bulunmaktadır.”

> Tamamını Oku

Bilirkişilik Sorunu

Av. Dr. İlker Atamer; X

“Liyakatsizlikten sonra Türkiye’deki adalet probleminin en büyük sorumlusu rezalet durumundaki bilirkişilik sistemimizdir. Bilirkişi sistemimizdeki temel sorunlar: 1. Ülkemizde 5 yıl tecrübesi olan, diploma, ustalık belgesi veya sertifika sunan ve 24 saatlik bilirkişilik temel eğitimini tamamlayan hemen herkes adalet komisyonlarının bilirkişi listesine kolaylıkla girebiliyor….”

> Tamamını Oku

Modern Devlet

Taha Akyol, Karar

“Modern devletin temel ahlaki ya da etik kurallarından biri “şeffaflık”tır ki geleneksel devlette hayal bile edilemezdi. Çağımızda yolsuzluğu önlemek için de kamu yönetiminde rasyonaliteyi sağlamak için de denetim nasıl şartsa, şeffaflık da öyle şarttır.”

> Tamamını Oku

ETKİNLİKLER

Cumhuriyetimizin 100. Yılında Kamu Hukuku Sempozyumu

Kurucu üyemiz Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu’nun oturum başkanı ve panelist olarak katıldığı Sempozyum, 8 Aralık’ta İstanbul Gedik Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlendi. 

> Bilgi İçin

Anayasa Yargısının Yargısal Aktivizmi; İnsan Hakları 

Kurucu üyemiz Prof. Dr. Adem Sözüer’in konuşmacı olduğu toplantı Adana Barosu tarafından 8 Aralık’ta düzenlendi.

> İzlemek İçin

Üstad Avukatlarla Söyleşiler

Kurucu üyemiz Av. Gönenç Gürkaynak, İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen söyleşide Avukatlık Mesleğinin Dünü, Bugünü ve Yarını’nı anlattı.

İsrail ve Filistin: Şiddet – Hukuk – İnsan Onuru 7 Ekim, Öncesi ve Sonrası 

Kurucu üyemiz Prof. Dr. Turgut Tarhanlı moderasyonundaki toplantı, İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 12 Aralık’ta düzenlendi.

> İzlemek İçin

Av.Ahsen Hamurcu Sümer ile Hukukun Üstünlüğü

Üyemiz Av. Ahsen Hamurcu Sümer, TV Kayseri’de sürdürdüğü Hukukun Üstünlüğü programında Avrupa Konseyi Alternatif Çözüm Uyuşmazlıkları Projeleri Yürütme Kurulu üyesi Av.Arb.Nihat Şimşek’i konuk etti.

> İzlemek İçin

Sosyal Hukuk Devleti ve Temel Haklar Bakımından Medenî Usûl ve Takip Hukukuna Bakış ve Sorunlar – Av. Prof. Dr. Bilge Umar’ı Anma Toplantısı

İzmir Barosu Av. Prof. Dr. Bilge Umar’ı anmak üzere bir toplantı düzenledi. Oturum başkanlığını Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez’in yaptığı toplantıda “Sosyal Usûl Teorisi Yaklaşımına Genel Bakış”,  “Sosyal Usûl Yaklaşımı ve Temel Haklar Bakımından İspat Hukuku”, “Sosyal Devlet ve Temel Haklar Bakımından İcra Takibi Yaklaşımı” ve “Sosyal Devlet ve Temel Haklar Bakımından Küllî İcra Yaklaşımı” başlıklı tebliğler sunuldu

> İzlemek İçin

Değerli katkılarınızı bekliyoruz.

Daha İyi Yargı çalışma alanları ile ilgili olmak üzere  yayınlanmasını istediğiniz yazılar ve etkinlikler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bizimle İletişime Geçin

 

Bizi Takip Edin:

 

Bize Ulaşın:

info@dahaiyiyargi.org

www.dahaiyiyargi.org

Bültenimizde ve web sitemizde üyelerimizin görüşlerini ve tavsiye ettikleri etkinlikleri yayınlamaktan memnuniyet duyacağız. Daha İyi Yargı çalışma alanları ile ilgili olmak üzere yayınlanmasını istediğiniz yazıları ve etkinlikleri info@dahaiyiyargi.org adresine gönderebilirsiniz.

This e-mail has been sent to @, click here to unsubscribe.

ESENTEPE MAH.ŞEHİT ÜSTEĞMEN MEHMET GÖNENÇ SOK.GÜN PARTNERS AVUKATLIK BÜROSU NO:2/1 ŞİŞLİ İSTANBUL 34394 istanbul TR