BİZDEN HABERLER

Sivil Anayasa Komisyonu Danışma Kurulu için Başvurular Bekleniyor

Derneğimiz, 31 Ağustos 2023’te, adli yıl açılışı vesilesiyle etkili çalışan, tam hesapverir, tam bağımsız bir yargı varlığını teminat altına alan sivil bir anayasa için çalışacağını duyurmuştu. Bu amaçla bir komisyon kurulacağını açıklayarak, sivil anayasa çalışmalarının dernek üyesi olması gerekmeden iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, akademi dünyası, medya ve diğer ilgili kesimlerin katılımına açık olacağını bildirmişti. Sivil Anayasa Komisyonu, yürütme kurulu ve danışma kurulundan oluşacak olup komisyonun yürütme kurulu üyeleri, dernek başkanı Av. Mehmet Gün, dernek yönetim kurulu üyesi Av. Hande Hançar, dernek genel sekreteri Tuğçe Özbilen ve anayasa hukuku profesörü Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu oldu.

Danışma Kurulu için başvurular devam ediyor.

Komisyon Üyelik Başvurusu

Dördüncü Olağan Genel Kurul Toplantısı

Derneğimizin dördüncü olağan genel kurulu, 30 Kasım 2023 Perşembe günü İstanbul’da dernek merkezinde toplandı. Genel kurulda, kurucu başkan Av. Mehmet Gün, yeniden başkan seçilirken, yönetim kurulu da şu isimlerden oluştu: Asil üyeler; Av. Mehmet Gün, Prof. Dr. Ali Murat Vural, Av. Ayşegül Andıç, Faruk Ekinci, Av. Hande Hançar Koç, yedek üyeler; Av. Direnç Bada, Av. Havva Yıldız, Av. Işıl Sırakaya, Av. Selin Sinem Erciyas, Av. Zübeyde Çapar.

Türk Hukuk Yapay Zekası Sohbetleri -15

Kurucu üyemiz Av. Burhan Uyan moderasyonunda yapay zeka alanının önderleri ile buluştuğumuz Türk Hukuk Yapay Zekası webinar serimizin 15. yayınını 17 Kasım Cuma günü gerçekleştirdik. Konuğumuz Tevetoğlu Legal Yapay Zeka Hukuk Departmanı Direktörü Av. Sabire Sanem Yılmaz, “yapay zeka neyi değiştirecek, neyi dönüştürecek?” sorusunu soran devletlerin yapay zeka alanındaki güncel düzenlemelerini, stratejilerini, hızla şekillenmeye devam eden üretken yapay zekalı geleceğin içinde ülkemizin nasıl yer alabileceğini konuştuk. 

YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

> İzlemek İçin

BAŞKAN AV. MEHMET GÜN'DEN

Anayasa Mahkemesi Kararı Tartışmasız Uygulanmalı

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Can Atalay yasama dokunulmazlığından yararlanamaz” mütalaasının ardından Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin aynı yöndeki kararı yanı sıra hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla oluşan anayasa ve yargı krizini değerlendirdi. Yargı makamlarının kararları arasında Anayasa ile net bir şekilde oluşturulan hiyerarşinin göz ardı edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. AYM ile Yargıtay ve ilk derece mahkemeleri arasındaki bu ilişkinin devlet düzeni ve birliği ile yakından ilgili olduğunun altını çizdi.

> Tamamını Oku

Yasama Dokunulmazlığı da Yargı İşlevi de  Siyasetin ve Siyasetçinin Esareti Altında 

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, milletin vekillerinin yasama dokunulmazlığı üzerine tespit ve değerlendirmede bulundu. Yasama dokunulmazlığının mutlak bir hukuki koruma oldugunu söyledi. Bu dokunulmazlığın kaldırılmasına, siyasetçilerin değil bağımsız mahkemelerin karar vermesi gerektiğini belirtti. “Türkiye, yasama dokunulmazlığını bağımsız yargı yoluyla güçlendirip etkinleştirmelidir.” dedi.

> Tamamını Oku

Haberler.com Canlı Yayını

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Can Atalay'la ilgili olarak "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını, Haberler.com stüdyosunda Cem İrin'in sorularıyla canlı yayında  değerlendirdi. 10 Kasım’da gerçekleşen canlı yayında, yargının hesapverirliği üzerine önemli tespitlerde bulundu. Derneğimizin, milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının güçlendirilmesini sağlayacak, bununla beraber yasama faaliyeti ile ilgili olmayan suçların sonuçlarından korunma sağlayan bir sığınak haline gelmesini de önleyecek çözüm önerilerini aktardı.

> İzlemek İçin

Ali Çağatay ile Son Seans

Dernek başkanımız Av. Mehmet Gün, 28 Kasım’da Son Seans programında Ali Çağatay'a konuk oldu. Av. Mehmet Gün, Türkiye’nin hukuk ve anayasa reform çalışmalarının “neden ve nasıl”ı üzerine önemli tespitlerde bulundu. 

> İzlemek İçin

Refah için Hukuk

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, Refah için Hukuk’un bu ayki yayınında; Gökçe Çiçek Kösedağı’nın moderayonunda “Milletvekili dokunulmazlıkları hangi koşullar altında düşürülmeli, nasıl düzenlenmeli?” sorularına yanıt verdi.

> İzlemek İçin

Gazetecilik, Dezenformasyon ve Sulh Ceza Hakimlikleri

“Sulh ceza hakimleri, ceza soruşturmaları sürerken, henüz bir ceza davasının açılmadığı, yani şüpheliler hakkında henüz bir suçlama olmayan aşamada, özgürlükleri kısıtlayan arama, yakalama, tutuklama ve benzeri kararları vermeye tek yetkililer. Sulh ceza hakimleri kendi içlerinde kapalı bir grup. Zira birinin verdiği kararı, sırada bir sonraki sulh ceza hakimi inceliyor. Bu hakimlerin de coğrafi teminatları yok, yani her an arzuları hilafına başka bir yere tayin edilebilirler. Tayin kararı veren HSK’nin başkanı ise Adalet Bakanı ve kararları 1981’den bu yana yargı denetimi dışında.”

> Tamamını Oku

Yargıda Mizansen mi? 

“AYM, uymama kararı veren Yargıtay üyelerinin soruşturulmasına karar vermeli, soruşturulup yargılanmalarını başkanlar kurulunun izin vermesine tâbî tutan Yargıtay Kanunu’nun 46’ncı maddesini iptal etmelidir. “

> Tamamını Oku

Erzurum Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencileri ile Söyleşi

Dernek Başkanımız Av.Mehmet Gün,Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenen "Avukatlık Üzerine" söyleşisinde öğrencilerle buluşarak tecrübelerini ve bilgilerini genç hukukçulara aktardı. Erzurum Atatürk Üniversitesi Hukuk Atölyesi Kulübü ev sahipliğinde 24 Kasım’da gerçekleşen söyleşide Derneğimizin çalışmalarını ve reform önerilerini de anlattı. 

GÜNCELE DAİR

Daha İyi Yargı Derneği’nin çalışma alanlarında öne çıkan raporları ve haberleri bu bölümde sizler için listeledik.

AB Komisyonu 2023 Yılı Türkiye Raporu: AB Komisyonu, Türkiye raporunu 8 Kasım 2023 tarihinde açıkladı.

AB-Türkiye Siyasi, Ekonomik ve Ticari İlişkilerinin Durumu Raporu: AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürlüğü Türkiye ve AB ilişkilerinin resmini çeken ve siyaset önerileri yapan raporunu yayınladı.

ÜYE VE PAYDAŞLARIMIZDAN

Ekonomiye Yargı Darbesi

Taha Akyol, Karar

“Dikkat çekmek istediğim konu Yargıtay’ın hem anayasaya hem kendi içtihatlarına aykırı şekilde AYM’ye karşı savaş açmasının ekonomiye zarar vermesidir.”

> Tamamını Oku

Yurttaş Anayasa İle Yaşamak İstiyorsa Arkasında Duracak!

Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu, HalkTV

Kurucu üyemiz Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu, HalkTV’de Bengü Şap Babaeker ve Bahadır Özgür ile Nasıl Olacak? programına katıldı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla oluşan anayasa ve yargı krizi üzerine soruları yanıtladı.

> İzlemek İçin

Anayasa Mahkemesi Türkiye'deki En Önemli Mahkemedir!

Prof. Dr. Adem Sözüer, KRT TV

Kurucu üyemiz Prof. Dr. Adem Sözüer, Fikrini Söyle programında Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasında çıkan krizi, Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarını ve sürecin gidişatına dair olasılıkları yorumladı.

> İzlemek İçin

Cumhuriyet ve Ekonomik Kalkınma

Prof. Dr. Şevket Pamuk, Türkiye İş Bankası 

İktisat tarihçisi Prof. Dr. Şevket Pamuk, Türkiye’nin 200 yıllık ekonomik kalkınma sürecini, dinamiklerini, belirleyici kurumlarını, sürekliliğini değerlendirdi. Ekonomik kalkınma sürecinin, ekonomi politikalarının yanı sıra siyasi ve hukuki kurumlara bağlı olduğunu vurguladı.

> İzlemek İçin

ETKİNLİKLER

13. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali

Festival başkanlığını kurucu üyemiz Prof. Dr. Adem Sözüer’in yaptığı Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin on üçüncüsü, 17-23 Kasım tarihleri arasında "herkes için adalet" temasıyla gerçekleşti. Festivalde dünyadan sinemaya gönül vermiş yönetmen, oyuncu, yapımcı ve hukukçular ağırlandı. 

> Bilgi İçin

Değerli katkılarınızı bekliyoruz.

Daha İyi Yargı çalışma alanları ile ilgili olmak üzere  yayınlanmasını istediğiniz yazılar ve etkinlikler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bizimle İletişime Geçin

 

Bizi Takip Edin:

 

Bize Ulaşın:

info@dahaiyiyargi.org

www.dahaiyiyargi.org

Bültenimizde ve web sitemizde üyelerimizin görüşlerini ve tavsiye ettikleri etkinlikleri yayınlamaktan memnuniyet duyacağız. Daha İyi Yargı çalışma alanları ile ilgili olmak üzere yayınlanmasını istediğiniz yazıları ve etkinlikleri info@dahaiyiyargi.org adresine gönderebilirsiniz.

This e-mail has been sent to @, click here to unsubscribe.

ESENTEPE MAH.ŞEHİT ÜSTEĞMEN MEHMET GÖNENÇ SOK.GÜN PARTNERS AVUKATLIK BÜROSU NO:2/1 ŞİŞLİ İSTANBUL 34394 istanbul TR