Aylık E-Bülten - Mart 2023

Aday Belirleme Sürecini Yargı Denetlesin

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, “Siyasi partilerin aday belirleme süreçlerinde yargı  sistemimiz önemli görev ve sorumluluk üstlenebilir. Aday belirleme süreç ve kararları bağımsız yargı denetimine tâbî tutularak, demokratikleşme yönünde önemli bir ilerleme sağlanabilir. İktidara gelmek için halkın seçimine başvuranlar, parti içinde önseçimler ile belirlenmelidir. Önseçimler de tıpkı genel seçimler gibi seçim kurulları gözetiminde yapılmalı, sonuçları YSK kararı ile kesinleştirilmelidir. Böylece YSK de demokrasinin bekçisi olabilir.” değerlendirmesinde bulundu. Açıklamanın tamamını web sitemiz üzerinden okuyabilirsiniz.

Değerlendirme 9 Eylül Gazetesi’nde yayınlandı. Buradan erişebilirsiniz.

Yargı, Deprem İzolatörüdür

“Yargı, görünmez bir deprem izolatörüdür. Özgürce işlevini gösterdiği, görevini yapmayan, suistimal eden ve yolsuzluğa bulaşan herkese hesap sorabildiği takdirde, adeta yıkılacak bina inşa edilmesini, yıkımları ve felaketleri önler. 

Deprem felaketlerini önlemenin şartı yargıyı özgürleştirmek, bir aksesuar olmaktan çıkarmak, siyasette, iktidarda, muhalefette, belediyecilikte, imarda, inşaatta ve hayatın her alanında oyunun kurallarına göre oynanmasını sağlar hale getirmektir. Bunu yapmak zor değil. Suç işleyen herkesi yargının özgürce soruşturmasını  sağlamak,  bunun  içinde yargı mensupları hakkında kendi kurumlarının, cumhurbaşkanı, bakanlar ve milletvekilleri hakkında TBMM'nin karar alması veya dokunulmazlık kaldırması, tüm kamu görevlileri hakkında idari amirlerinin soruşturma izni vermesi şartlarını kaldırmak, kamu görevlilerinin suçları için bu konuda uzman bir mahkeme kurmak yeterli.”

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün’ün 9 Eylül Gazetesi’nde 14 Mart tarihinde yayınlanan yazısını buradan okuyabilirsiniz.

YSK’nin Yedek Üyelerini Belirlemeden Alacağı Kararlar Hükümsüz ve Geçersizdir

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, yedek üyelerini hâlâ belirlemeyen Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) bu hali ile alacağı kararların hukuken hükümsüz ve geçersiz olacağını değerlendirdi. “Anayasanın 79. maddesinin üçüncü fıkrası gereğince YSK, yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşuyor. 

Üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay genel kurulları tarafından, kendi üyeleri arasından, üye tamsayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçiliyor. 79. maddenin dördüncü fıkrası ise YSK’ye Yargıtay ve Danıştay’dan seçilmiş üyeler arasından ad çekme ile ikişer yedek üyenin ayrılacağını, kurul   başkanı   ile   başkan   vekilinin   ise   bu   kuraya girmeyeceğini belirtip, asil ve yedek üyelerin nasıl belirleneceğini açık ve net ortaya koyuyor.” dedi. Değerlendirme Yetkin Report’ta yayınlandı. Buradan erişebilirsiniz.

Refah için Hukuk: YSK’dan Demokrasiye Darbe mi?

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün’ün sürekli konuk olduğu Refah için Hukuk programı Edgar Şar moderasyonunda Medyascope TV’de devam ediyor.

Bu yayında Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün; 14 Mayıs 2023'te yapılacak seçimlerde seçim güvenliği nasıl sağlanacak/sağlanmalı? Yüksek Seçim Kurulu'nun tarafsızlığına ve bağımsızlığına güvenebilir miyiz? Sivil topluma ve hukukçulara düşen görevler neler? sorularını yanıtladı.

İzlemek için: YSK’dan Demokrasiye Darbe mi?

Bugüne kadar gerçekleşmiş yayınlarıyla "Refah için Hukuk" serisinin tamamını YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz. 

İsmail Küçükkaya ile Demokrasi Meydanı

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, İsmail Küçükkaya ile Demokrasi Meydanı programına konuk oldu. 

Programda depremde yaşanılan felaketlerin  tekrarlanmaması için  kamu

görevlilerinin tümünün Programda depremde yaşanılan felaketlerin tekrarlanmaması için kamu görevlilerinin tümünün şeffaflığının ve hesapverirliğinin nasıl sağlanabileceğine dair öneriler, içinde bulunduğumuz seçim döneminin ülkemizde hukukun üstünlüğünün sağlanması adına açtığı yüzyılın fırsat penceresi ve seçimlerden önce YSK'nın hangi üyelerinin asil, hangilerinin yedek olduğunun belirlenmesinin gereği gibi önemli konular konuşuldu. Programı YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

Yavuz Oğhan ile Bi’de Bunu İzle

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, 8 Mart’ta Yavuz Oğhan ile Bi’de Bunu İzle’ye konuk oldu. 

Programda depremin üzerinden geçen 1 ay, Türkiye’nin hukuk karnesi, Kadınlar Günü  vesilesiyle  her  yıl yapılan Feminist 

Gece Yürüyüşüne ilişkin İstanbul Valiliği’nin yasaklama kararı ve seçim süreci değerlendirildi. Yayını buradan izleyebilirsiniz.

Daha İyi Yargı Derneği'nin çalışma alanlarında öne çıkan raporları ve haberleri bu bölümde sizler için listeledik.

EIU Democracy Index 2022: İngiltere merkezli araştırma ve analiz şirketi Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından hazırlanan raporda Türkiye, Demokrasi Endeksi'nde 2022 yılında 167 ülke arasında 103'üncü sırada yer aldı. Rapora göre otoriter rejim kategorisinin 6 basamak üzerinde, hibrit rejim kategorisinde yer alan Türkiye'nin ortalama puanı -10 puan üzerinden- 2012'deki 5,76 seviyesinden 2022'de 4,35'e geriledi. Rapora buradan ulaşabilirsiniz.

V-Dem Democracy Report 2023: İsveç Göteborg Üniversitesi V-Dem Enstitüsü tarafından hazırlanan raporda Türkiye, son on yılda otokratikleşme sürecinde olan ilk 10 ülke arasında yer aldı. Yanı sıra bu 10 ülke arasında demokrasisi çöken 7 ülkeden biri olarak nitelendi. Liberal demokrasi endeksi sıralamasında 179 ülke arasında 141. sırada yer aldı. Rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Deprem ve Benzeri Felaket Durumlarında Medeni Usul Hukuku Sorunları Hakkında Değerlendirmeler

Prof. Dr. Muhammet Özekes, Doç. Dr. Efe Dırenisa; TBB Dergisi

“Hukuk yargılaması açısından bakıldığında, bu can ve mal kayıpları ile ilgili pek çok uyuşmazlık öngörülebilir bir gelecekte yargı organ larını meşgul edecektir. Bunun yanı sıra böyle felâket durumunda yargı organları da hukuken ve fiilen birçok engelle karşılaşmakta, hatta görev yapamaz hâle gelebilmektedirler. Bilgiye dayalı, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun içeriğine uygun, bilinçli, doğru ve süratli bir yargı uygulaması geliştirilebilirse, yargı bu depremden enkazda kalmadan çıkabilir. Bu kapsamda medenî usûl hukukunun sosyal adaleti de sağlamaya yönelik olduğu gözetilerek medenî usûl hukuku hükümlerinin sosyal devlet ilkesi ışığında yorumlanması ve uygulanması gerekmektedir.”

Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Depremin hukuki sonuçları: Vatandaşın tazminat hakları

Prof. Dr. Şebnem Akipek Öcal & Serpil Çavuşoğlu; İndigo Dergisi

Röportajda depremin özel hukuk bakımından sonuçları ve tazminat hakları neler?, zarar gören kişiler, kimlere tazminat davası açabilir? tazminat nasıl ve ne sürede talep edilebilir?, sözleşmeye dayanan sorumluluklar nelerdir?, tazminat talebi için zamanaşımı süresi nedir?, zorunlu deprem sigortası neleri kapsar? sorularını kurucu üyemiz Prof. Dr. Şebnem Akipek Öcal yanıtladı.

Buradan okuyabilirsiniz.  

Avukatlar için Yargı Etiği Anketi

T.C. İstanbul Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Etik Kurulu

Prof. Dr. Cihan Osmanağaoğlu-Karahasanoğlu tarafından yürütülen “Tarihten Günümüze Türkiye Cumhuriyeti Adalet Mekanizmasında Yargı Etiği ve Görünümleri” başlıklı araştırmanın amacı; geçmişten günümüze yargı etiği pratiklerini ortaya koyarak, hukuk uygulayıcısı durumunda olan hâkim, savcı ve avukatların meslek ahlakı bakımından hangi somut normlarla denetlenebileceklerini bizzat hâkim, savcı ve avukatların görüşleri doğrultusunda tespit etmek olarak belirtilmiştir. Araştırma için yürütülen anket çalışmasına buradan ulaşabilirsiniz.

Yargıtay 2024-2028 Stratejik Planına İlişkin Anket Formu

T.C. Yargıtay Başkanlığı Mevzuat Yargı Reformu ve Uluslararası İlişkiler İle Projeler Bürosu

Avukatların görüşlerini alarak mevcut sorunlar ile iyileştirmeye açık alanları tespit etmek ve bu konuda uygun stratejiler geliştirilmesine yönelik “Yargıtay 2024-2028 Stratejik Planına İlişkin Anket Formu” yayımlanmıştır. Buradan ulaşabilirsiniz. 

Supreme Court justices are the only federal judges who are exempt from the Code of Conduct

Juhohn Lee; CNBC

“The U.S. Supreme Court is in the spotlight following its decision to overturn Roe v. Wade and to allow the concealed carrying of a firearm in New York. Those rulings are happening at a time when more experts are calling for reforms to the nation’s highest court.”

Yazının tamamına ve ilgili videoya buradan ulaşabilirsiniz.

Israel is courting disaster

Mike Bloomberg; New York Times

“Under the new coalition’s proposal, a simple majority of the Knesset could overrule the nation’s Supreme Court and run roughshod over individual rights, including on matters such as speech and press freedoms, equal rights for minorities and voting rights. The Knesset could even go as far as to declare that the laws it passes are unreviewable by the judiciary, a move that calls to mind Richard Nixon’s infamous phrase “When the president does it, that means that it is not illegal.” Prime Minister Benjamin Netanyahu’s government is courting disaster by trying to claim that same power, imperiling Israel’s alliances around the world, its security in the region, its economy at home and the very democracy upon which the country was built.”

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Neden hâlâ sürünüyoruz?

Taha Akyol; Karar

“Niye Uzak Doğu’nun performansını gösteremiyoruz, açık değil mi? İktisat hayatımıza kurumlar ve kullardan çok, politikacının seçim hesapları yön veriyor. Reform-kriz sarmalından çıkmalıyız artık. Kral değil, sağlam kurallar ve güçlü kurumlar lazım. Kişilere, simgelere zihinsel bağımlıktan kurtulup bunu kavradığımız zaman gelişmiş ülke olma yoluna istikrarlı bir şekilde gireceğiz.”

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Prof. Dr. Adem Sözüer İle Yüz Yüze Hukuk Seminerleri

Hukuk Fakültesi öğretim görevlileri ve öğrencileri, İBB’nin desteğiyle gerçekleşen ‘Yüz Yüze Hukuk Seminerleri’nde bir araya geliyor. Seminerler, Prof. Dr. Adem Sözüer yönetiminde Cemal Reşit Rey Salonu’nda gerçekleşiyor. Sertifikalı seminerler 2 Nisan’a kadar sürecek.

Deprem ve Hukuk Sempozyumu

İstanbul Barosu tarafından depremde kaybedilen meslektaşları anısına düzenlenen “Deprem ve Hukuk Sempozyumu”, deprem bölgesinden gelen Baro Başkanlarının katılımıyla, 31 Mart -1 Nisan 2023 tarihlerinde, İstanbul Barosu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek. Deprem ve Hukuk Sempozyumu aynı zamanda İstanbul Barosu YouTube hesabından da canlı olarak yayınlanacak.

Rusya-Ukrayna Savaşı: Yaptırımlar, Uluslararası Ticaret, Yatırımlar ve İnsan Hakları

Bilgi Hukuk 25. Yıl Konferansları kapsamında, uluslararası hukukun perspektifinden birinci yılında yaptırımlar, uluslararası ticaret ve yatırımlar ve insan hakları boyutları ile Rusya - Ukrayna Savaşı değerlendirilecek. 31 Mart tarihli konferansta kurucu üyemiz Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Dr. Pınar Artıran ve Dr. Öğretim Üyesi Dolunay Özbek konuşmacı olacak.

Bültenimizde ve web sitemizde üyelerimizin görüşlerini ve tavsiye ettikleri etkinlikleri yayınlamaktan memnuniyet duyacağız. Daha İyi Yargı çalışma alanları ile ilgili olmak üzere yayınlanmasını istediğiniz yazıları ve etkinlikleri info@dahaiyiyargi.org adresine gönderebilirsiniz.

This e-mail has been sent to @, click here to unsubscribe.