Aylık E-Bülten - Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Adaylarına ve Siyasi Parti Liderlerine

Yargı Reformu Çağrısı

Daha İyi Yargı Derneği, cumhurbaşkanı adaylarını ve siyasi parti liderlerini, 14 Mayıs 2023 seçimleri öncesinde kamuoyuna, Türkiye’nin tüm sorunlarının kök sebebi olan yargı sorununu çözme sözü vermeye, seçim sonrasında ilk iş olarak da yargı reformunu gerçekleştirmeye çağırıyor!

Yargıyı yasama ve yürütmeden ve diğer siyasi odaklardan bağımsız kılmak, yetkin, etkin ve verimli çalışır, görevini özgürce yapabilir, kendi içinde hesapverir ve tam bağımsız hale getirmek zorunludur. 

Bunun için 9 maddede sıraladığımız temel reformların öncelikle gerçekleştirilmesi ülkemizin acil ihtiyacıdır.

Çağrıyı web sitemizden okuyabilir, siz de bu çağrının hem kamuoyuna iletilmesi hem de karar vericilerin dikkatine sunulması konusunda destek verebilirsiniz.

Çağrının ingilizcesine buradan ulaşabilirsiniz.

Çağrımız basında geniş yer buldu. Yansımalara web sitemizde basın odası bölümünden erişebilirsiniz.

Türk Hukuk Yapay Zekası Sohbetleri -13 

Türk Hukuk Yapay Zekası Sohbetleri webinar serimizin 13. yayınını üyemiz Av. Burhan Uyan’ın moderasyonunda Prof. Dr. Cem Say ile gerçekleştirdik. 

Tasarlayıcılarını bile endişelendirerek geliştirilmesinin durdurulması istenen, yüzmilyonlarca insanı işsiz bırakacağı düşünülen, genel yapay zekaya en yakın büyük dil modeli olan GPT-4; elektrik ve internet gibi insanlığın yeni yaşam katmanı mı olacak? İstenen bilgileri ikna edici bir dil yaklaşımıyla bize sağlayabilen GPT-4 ile demokrasi, anayasalar ve adil ve bağımsız yargı sistemleri nasıl dönüşebilir? Tüm bu bilinmezlere, geleceğe ışık tutan Prof. Dr. Cem Say ile cevaplar aradık. Bu yapay zeka ile Türk yargısını nasıl daha iyi hale getirebiliriz? diye sorduk.

12 Nisan tarihinde canlı yayınladığımız webinarı YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

Webinar serisinin yayın arşivine de yine YouTube kanalımızdan ulaşabilirsiniz.

Yalanla, Adalet Arayanlar Ülkesi

2019 Yargı Reformu Stratejisi Belgesi'nde 8.2 no’lu hedef olarak kabul edilen, Daha İyi Yargı Derneği'nin "Gerçek ve Delillerin Tam ve Doğru İfşası" önerisi hakkında Dernek başkanı Av. Mehmet Gün 9 Eylül Gazetesi'nde yazdı.

"Uyuşmazlık çıktığı andan itibaren dürüst davranış ve doğru söyleme yükümü getirmek, toplumun doğru çözümü kendisinin bulmasını, sulh olmasını ve adaletin gönül rızasıyla gerçekleşmesini sağlar. Böylece sulh ve uzlaşmalar kendiliğinden artar, toplumsal dayanışma ve işbirliği güçlenir. Mahkemeler savaş alanı olmaktan çıkıp, hakimden hukukun öğrenildiği medeni ortamlara dönüşür. Yargılamalarda hakime düşen iş kendiliğinden azalırken avukatlara düşen iş kendiliğinden artar. Avukatların işleri, gelirleri ve saygınlıkları artar ve yargının gerçekten asli unsuru haline gelirler. Yargının iş yükü büyük oranda azalır, ortalama dört-beş sene süren davalar üç-dört ay içinde ve etkili olarak çözülür."

25 Nisan tarihinde yayınlanan yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Cumhurbaşkanı Adayları ve Parti Liderlerine Yargı Reformu Çağrısı

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, Derneğin yargı reformu çağrısı hakkında Yetkin Report'a yazdı.

"2023 seçimlerinden önce üç kere turladığım Anadolu’da iş dünyasının tam bağımsız ve kaliteli hizmet üreten yargı, hukukun üstünlüğü ve ileri demokrasi talebi çok açık dillendiriliyor ve elle tutulacak kadar da net.

Başkanı olduğum siyaseten tarafsız Daha İyi Yargı Derneği’nin en başta TÜSİAD ve Türkonfed işbirliği ile gerçekleştirdiği “Kaliteli Yargı Hizmeti” konulu, arkasından Türkonfed işbirliğiyle yaptığı “Orta Demokrasi – Orta Gelir Tuzakları” konulu yapısal reform toplantıları ve en son olarak da NB Ekonomi (eski adı Dünya) gazetesi ile Anadolu’da 17’den fazla ilde gerçekleştirdiği “Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları” serisine katılan iş ve hukuk dünyası temsilcileri tam bağımsız yargı, hukukun üstünlüğü ve ileri demokrasi isteğini net olarak ortaya koydu.

Cumhurbaşkanı adayları ve siyasi parti liderleri ülkenin sorunlarını çözme vaadi ile ortaya çıktılar. O halde yargı sorununu kökten çözeceklerini kamuoyuna açık ve net olarak taahhüt etmelerini istemek, seçimleri takiben kapsamlı bir yargı reformu ile başlayarak ülkemizin temel yapısal sorunlarını teker teker çözmelerini beklemek en doğal hakkımızdır."

27 Nisan tarihinde Yetkin Report’ta yayınlanan yazının tamamına buradan erişebilirsiniz.

İsrail’deki Olaylardan Türkiye’deki Yargı İçin Dersler

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, İsrail'de teklif edilen yargı reformu sebebiyle çıkan olaylarla ilgili Türkiye'nin çıkarabileceği dersler üzerine Yetkin Report'a yazdı.

"Türkiye’de suç işleyen kişiler soruşturmadan kurtulmak ve hatta cezasız kalmak için milletvekili seçilerek dokunulmazlığa bürünebiliyor. Buna karşın hiç bir şekilde sorumlu olmadıkları kürsü dokunulmazlığı tamamen siyasi bir kararla ellerinden alınabiliyor. İsrail de ise dokunulmazlık, başsavcılık soruşturması tamamladıktan, delilleri topladıktan sonra o olay bazında Knesset’in çoğunluk kararıyla veriliyor. Yani kürsü dokunulmazlığı diğer suçlarını soruşturmaya engel olmuyor.

Her ne kadar İsrail’de Knesset’in çoğunluğu siyasi saiklerle dokunulmazlık kararı verebilir ise de İsrail Yüksek mahkemesinin etkin denetimi buna karşı ciddi bir caydırıcı etkisi var.

Bu karşılaştırmadan da görüleceği üzere Türkiye’deki sistem dokunulmazlara karşı hukukun üstünlüğünü zayıflatırken, İsrail’deki sistem dokunulmazları hukuka uyarlı davranmaya zorlayarak hukukun üstünlüğünü ciddi olarak güçlendiriyor."

12 Nisan tarihinde Yetkin Report’ta yayınlanan yazının tamamına buradan erişebilirsiniz.

Refah için Hukuk: Cumhurbaşkanı Adaylarına ve Siyasi Parti Liderlerine Yargı Reformu Çağrısı

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün’ün sürekli konuk olduğu Refah için Hukuk programı Edgar Şar moderasyonunda Medyascope TV’de devam ediyor.

28 Nisan saat 18:00'de yayınlanacak yayında Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün; 14 Mayıs 2023'te yapılacak seçimler öncesinde Daha İyi Yargı Derneği'nin cumhurbaşkanı adaylarına ve tüm siyasi parti liderlerine yaptığı yargı reformu çağrısı üzerine konuşacak.

İzlemek için: Cumhurbaşkanı Adayları ve Siyasi Parti Liderlerine Yargı Reformu Çağrısı

Bugüne kadar gerçekleşmiş yayınlarıyla "Refah için Hukuk" serisinin tamamını YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz. 

Daha İyi Yargı Derneği'nin çalışma alanlarında öne çıkan raporları ve haberleri bu bölümde sizler için listeledik.

The Council of Europe and Artificial Intelligence: Avrupa Konseyi, -Yapay Zeka Çerçeve Sözleşmesi de dahil olmak üzere- süregelen gelişmelere uyarlanmış normlar geliştirmek üzere yaptığı çalışmalar kapsamında bir yapay zeka raporu yayınladı. Bu raporda Konsey'in hükümetler arası komiteler ve yapay zeka alanında çalışan diğer kuruluşları tarafından şimdiye kadar bu alanda yapılan veya yapılması planlanan çalışmalara yer verildi. 5 dilde yayınlanan rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Bireysel Başvuru Usulü El Kitabı

Av. Şefik Karakış; Google Kitaplar

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başvurusu kendine özgü nitelikleri olan bir başvuru şeklidir. Başvurudaki tek bir usul eksikliği bile o başvurunun idari bir karar ile reddedilmesine sebep olabilir. Başvurunun şekil eksikliği sebebiyle reddedilmesi hakkındaki bu idari karar kesindir. Dolayısıyla, başvurunun usul kurallarına uygun olarak yapılması önemlidir.

Alanında ilk olan bu kitapta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başvuru Usulü mümkün olan en ince ayrıntısına kadar anlatılmaya çalışılmıştır.”

Üyemiz Av. Şefik Karakış'ın yazdığı e-kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

İsrail Merkez Bankası: Yargı düzenlemesi 13 milyar dolar zarara mal olabilir

Ekonomim Gazetesi

Yargı ve ekonomi arasında ilişkiye değinmesi bakımından önemli olan bu habere buradan ulaşabilirsiniz.

Hukuk yok, daha ne olsun!

İbrahim Kiras; Karar

"Yargı gücünün bağımsız ve tarafsız olmadığı bir ülkede devlet yok demektir. Yalnızca kuvvetler ayrılığının temel prensip olarak benimsendiği modern dönemde değil, tarihte düzgün işleyen devlet makinasına sahip her yerde. Roma’da da Osmanlı’da da yargı gücü yürütme gücünden bağımsızdı. Bu bağımsızlık bugünkü şekliyle kesin kurallara bağlanmış olmasa da bağımsızdı.

Osmanlı sisteminde yargı gücü ilmiye sınıfının inhisarındaydı. İlmiye sınıfının da yetki alanı titizlikle ayrılmıştı. Seyfiye (ordu) veya kalemiye (bürokrasi) sınıfları ilmiyenin yetkisi altındaki yargı ve eğitim alanlarına karışamazdı."

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Seçime bir ay kala genel af çıkarılması teknik olarak mümkün mü?

Prof. Dr. Adem Sözüer; Independent Türkçe

Kurucu üyemiz Prof.Dr. Adem Sözüer, Ali Kemal Erdem'e konu üzerine röportaj verdi. Buradan okuyabilirsiniz. 

Özgürlük, Hukuk ve Ekonomik Büyüme İlişkisi

Av. Gönenç Gürkaynak; Teke Tek Bilim

Kurucu üyemiz Av. Gönenç Gürkaynak, 10 Nisan 2023 tarihinde, Fatih Altaylı’nın Habertürk’te yayınlanan “Teke Tek Bilim” programında, hukukun ekonomiye etkisine, sürekli yargı reformlarına neden ihtiyaç duyulduğuna, siyaset ve hukukun ilişkisinin nasıl olması gerektiğine dair sorulara cevap verdi.

Yayına buradan ulaşabilirsiniz.

Sivil Toplumun Gözünden Deprem ve İnsan Hakları: Olgular, Ortaklaşma, Gelecek

İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 13-14 Nisan 2023 tarihlerinde düzenlenen Sivil Toplumun Gözünden Deprem ve İnsan Hakları: Olgular, Ortaklaşma, Gelecek başlıklı konferans düzenlendi. 

Konferansta Deprem, İnsan Hakları, Acıya Bakmak, Deprem Bölgesinde Kadın Olmak, Deprem Bölgesinde Çocuk Olmak, Deprem Bölgesinde Engelli Olmak, Deprem Bölgesinde LGBTİ+ Olmak,  Deprem Bölgesinde Göçmen/ Sığınmacı / Mülteci Olmak, Depremde İnsan Dışı Varlıklar, Deprem, İnsan Hakları, Gelecek başlıklı oturumlar düzenlendi.

Anayasa Mahkemesinin 61. Kuruluş Yıl Dönümü - Yüzüncü Yılında Cumhuriyet ve Anayasa Yargısı

Anayasa Mahkemesinin 61. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde “Yüzüncü Yılında Cumhuriyet ve Anayasa Yargısı” konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyumun 1. oturumunda “Cumhuriyet Türkiye’sinde Anayasa Yargısının Gelişimi” konusu görüşüldü. 2. oturumda katılımcılar “Geçmişten Günümüze Türk Anayasa Mahkemesinin Cumhuriyetin Temel Niteliklerine İlişkin Yorumu” konusu üzerine sunumlar yaptı. Sempozyumun son oturumunda ise “Türk Anayasa Mahkemesinin Türk Hukuk Sistemine Etkisi” konusu tartışıldı.

Bültenimizde ve web sitemizde üyelerimizin görüşlerini ve tavsiye ettikleri etkinlikleri yayınlamaktan memnuniyet duyacağız. Daha İyi Yargı çalışma alanları ile ilgili olmak üzere yayınlanmasını istediğiniz yazıları ve etkinlikleri info@dahaiyiyargi.org adresine gönderebilirsiniz.

This e-mail has been sent to @, click here to unsubscribe.