BİZDEN HABERLER

XIII. Uluslararası Hukuk Kurultayı

Ankara Barosu'nun 11-14 Ocak tarihleri arasında düzenlediği Yargı Reformu temalı XIII. Uluslararası Hukuk Kurultayı'nın Yargıya İlişkin Yapısal Reformlar paneline, Derneğimizin yenilikçi çözüm önerilerini sunduğumuz dört bildiri ile katıldık. A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu kitabımızın yazarları, yargı sorununun çözümü için geliştirdiğimiz yenilikçi önerilerimizi anlattı. Yargının kaliteli hizmet vermesini sağlamak üzere geliştirdiğimiz dokuz çözüm önerisinden Kurultay’da sunduğumuz “Adalet Yüksek Kurumu”, “Adalet Yüksek Mahkemesi”, “Yeknesak Hukuk Meslekleri Kariyer Planı” ve “Modern Uyuşmazlık Yönetimi” önerilerimiz takdirle karşılandı.

TBB Av. Özdemir Özok Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Kurultay’da önerilerimize dair poster sunumu da gerçekleştirdik. 

Türk Hukuk Yapay Zekası Sohbetleri - 17

Kurucu üyemiz Av. Burhan Uyan moderasyonunda yapay zeka alanının önderleri ile buluştuğumuz Türk Hukuk Yapay Zekası webinar serimizin 17. yayınını 30 Ocak Salı günü gerçekleştirdik. Konuğumuz Digitopia kurucusu ve CEO’su, TRAI fikir babası ve kurucusu Halil Aksu, ''Yapay zeka hayır mıdır şer midir: Yapay zeka ile gelecekte nasıl ilerleyebiliriz? Yapay zeka teknolojilerinin yarattığı riskler ve fırsatlar nelerdir? Yapay zeka ülkemiz için bir fırlatma rampası olabilir mi?'' sorularının güncel yanıtlarını verdi.

> İzlemek İçin

BAŞKAN AV. MEHMET GÜN'DEN

Üstad Avukatlarla Söyleşiler - Av. Mehmet Gün

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, 15 Ocak 2024 Pazartesi günü, İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezinde genç meslektaşları ile buluştu. Söyleşide “toplumun ahlakını güçlendirmesi gereken yargı neden ahlakı bozan sonuçlar yaratıyor” sorusunu sorduran tecrübelerini ve Derneğimizin yargıyı kaliteli hizmet üretir hale getirecek çalışmalarını anlattı.

> İzlemek İçin

Can Atalay Dosyası: Türkiye’de Hukuk Devletinin Sarsıntısı 

"Kısaca özetlemek gerekirse, Türkiye’de, iktidara gelerek Yargıtay, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Hakimler Savcılar Kurulu ve hatta Anayasa Mahkemesi gibi kritik yargı kurumlarını, bu kurumlara kendi sadık adamlarını atayarak ele geçiren siyasiler, anayasa hükümlerini açıkça ihlal edecek kadar güce ve imkana kavuştukları için, hukukun ve yargının onlara dokunabilmesi imkansızdır. Bu da Türkiye’yi gerçek manada bir hukuk devleti olmaktan çıkarmakta…”

31 Ocak 2024 tarihli Yetkin Report makalesi yayında.

> Tamamını Oku

Yargının Dilemması

“Türkiye’nin orta demokrasi seviyesinden hibrit demokrasi seviyesine düşmesinin temel sebebi, yargıdaki sorunlar ve gerilemedir. Bunun temel sebebi ise hesapverir olmayan yargının hiç hesapverir olmayan siyasete bağımlı hale getirilmesi ve böylece tarafsızlığını da kaybetmesidir… Çözüme, yargı mensuplarının suçlarında kendi kurumlarının soruşturma izni verme şartını iptal edip, bu suçları özgür ve etkin olarak soruşturacak uzman bir Adalet Yüksek Mahkemesi kurarak başlamak gereklidir.”

2 Ocak 2024 tarihli 9 Eylül Gazetesi makalesi yayında.

> Tamamını Oku

Adaletin Bilirkişi Çıkmazı

“Yargılamalar aleni ama dosyalar gıyapta bilirkişilere teslim ediliyor. Hâkimlerin işini kolaylaştırma adı altında dosyalar adliye dışındaki bilirkişi bürolarına, hâkim de yargılama dışına itiliyor. Yargılama yapmadan adil yargılama olması, delilleri tartışmadan gerçeğin kendi kendine ortaya çıkması umuluyor, bilirkişi ve hâkim zümresinin algısına göre alternatif adalet oluşturuluyor. “

16 Ocak 2024 tarihli 9 Eylül Gazetesi makalesi yayında.

> Tamamını Oku

GÜNCELE DAİR

Daha İyi Yargı Derneği’nin çalışma alanlarında öne çıkan raporları ve haberleri bu bölümde sizler için listeledik.

AİHM 2023 Raporu: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2023 yılı istatistikleri raporunu yayımladı. Rapora göre, geçtiğimiz yıl bekleyen en yüksek başvuru sayısına sahip ülke Türkiye oldu.

Uluslararası Yolsuzluk Algısı Raporu: Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2023 Yolsuzluk Algı Endeksi Raporu yayımladı. Raporda Türkiye düşüş eğilimini sürdürerek 34 puana gerilemesi dikkat çekti.

Dünya Ekonomik Forumu 2024 Raporu: Türkiye çalışmaları TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu tarafından gerçekleştirilen rapor yayınlandı.

ÜYE VE PAYDAŞLARIMIZDAN

Anayasa ve Toplumsal Düzen

Pazartesi Forumları; Türk Ceza Hukuku Derneği

Kurucu üyemiz, İstanbul Gedik Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu, Türk Ceza Hukuku Derneği’nin düzenlediği 2023 – 2024 dönemi Pazartesi Forumları’nın üçüncüsünde konuşmacı oldu. “Anayasa ve Toplumsal Düzen" konusundaki forumun yöneticiliğini Av. Fikret İlkiz yaptı.

> İzlemek İçin

Bu Kriz Yeni Anayasa için Gerekçe Yapılmak İsteniyor

Prof. Dr. Adem Sözüer, Tele1

Kurucu üyemiz, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer, Tele1’in yayınında yargıdaki Can Atalay krizi siyasette ve dünyada nasıl karşılık bulacak? sorusunu yanıtladı.

> İzlemek İçin

Hukuk Tesis Edilmeden Ekonomi Rayına Oturur Mu?

Öner Günçavdı; MedyaScope

“Anayasalar ve ondan kaynaklanan yasalar aynı zamanda ülkede iktisadi faaliyetleri yapanların bugün ve gelecekteki hak ve sorumluluklarının sınırlarını belirler. Onların alacakları ekonomik kararların meşruiyet sınırını yasalar oluşturur ….Ekonomide “öngörülebilirliğin” de en önemli teminatı hukuktur. Türkiye gibi kuralların ve kurumsal uygulamaların sıkça değişkenlik gösterdiği bir ekonomide geleceğe yönelik istikrarlı ekonomik beklenti oluşturmak mümkün olmayacaktır.”

> Tamamını Oku

ETKİNLİKLER

Ceza Hukuku ve İfade Özgürlüğü Konferansı

İstanbul Bilgi Hukuk Fakültesi ve İstanbul Barosu işbirliğiyle "Ceza Hukuku ve İfade Özgürlüğü" başlıklı konferans 09.01.2024 tarihinde İstanbul Barosu Konferans Salonu'nda düzenlendi.

Kurucu üyemiz, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanlığı ile birlikte İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevini yürüten Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, "Terörle Mücadele Kanunu ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu Kapsamında İfade Özgürlüğü" başlıklı oturumu yönetti.

Değerli katkılarınızı bekliyoruz.

Daha İyi Yargı çalışma alanları ile ilgili olmak üzere  yayınlanmasını istediğiniz yazılar ve etkinlikler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bizimle İletişime Geçin

 

Bizi Takip Edin:

 

Bize Ulaşın:

info@dahaiyiyargi.org

www.dahaiyiyargi.org

Bültenimizde ve web sitemizde üyelerimizin görüşlerini ve tavsiye ettikleri etkinlikleri yayınlamaktan memnuniyet duyacağız. Daha İyi Yargı çalışma alanları ile ilgili olmak üzere yayınlanmasını istediğiniz yazıları ve etkinlikleri info@dahaiyiyargi.org adresine gönderebilirsiniz.

This e-mail has been sent to @, click here to unsubscribe.

ESENTEPE MAH.ŞEHİT ÜSTEĞMEN MEHMET GÖNENÇ SOK.GÜN PARTNERS AVUKATLIK BÜROSU NO:2/1 ŞİŞLİ İSTANBUL 34394 istanbul TR