Aylık E-Bülten - Temmuz 2023

TBB Başkanı Av. Erinç Sağkan ile Toplantı

Derneğimizin “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” çalışmasındaki öneriler üzerine TBB Başkanı Av. Erinç Sağkan ile toplantı gerçekleştirdik.

Daha İyi Yargı Derneği'nden başkan Av. Mehmet Gün, yönetim kurulu üyesi Av. Hande Hançar ve Genel Sekreter Meral Tuğçe Özbilen'in katıldığı toplantıda Derneğimizin modern uyuşmazlık yönetimi önerisi ve bu önerinin 

avukatlık mesleği için getireceği faydalar detaylı olarak tartışıldı. Yanı sıra, TBB ve Daha İyi Yargı Derneği'nin potansiyel işbirliği fırsatları değerlendirildi. 

Refah için Hukuk

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün’ün sürekli konuk olduğu Refah için Hukuk programı bu ay Medyascope TV’de Gökçe Çiçek Kösedağı moderasyonunda gerçekleşti. 

Bu ayki programda Türkiye’de yargının durumunu ve AB’nin Türkiye’den beklentileri değerlendirildi.

Programı YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

Bugüne kadar gerçekleşen Refah için Hukuk yayın arşivine buradan ulaşabilirsiniz.

Yetkin Report Makaleleri

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, Yetkin Report web sitesinde hukukun üstünlüğü hakkında makaleler yazmaya devam ediyor.

31 Temmuz 2023 tarihli Erdoğan Anayasa’ya tam uymadıkça Merkez Bankası enflasyonu indiremez:

"703 sayılı KHK’nın, 3 sayılı Kararnamenin Merkez Bankasının bağımsızlığını ihlal eden hükümleri ve bunlara dayanarak verilen atama kararları iptal edilmelidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yetkileri Anayasa ile sınırlandırılmalı; TCMB’ye müdahale etmesi, ne yapması gerektiğini söylemesi yargı yoluyla önlenmelidir. Ancak bunun için dava açmaya yetkili ve ilgili kesimlerin alınacak kararlara karşı iptal davası açması gerekir. 

Anayasa ve hukuk, ancak işletilirse vardır; enflasyon ise hukuk işlemediğinde ortaya çıkar."

4 Temmuz tarihli Siyasette dönüşüm, yeni parti ve önder arayışları:

"...Türkiye’yi hukukun üstün olduğu ileri demokrasiye, özgürlük ve refah devletine dönüştürmek...üzere yapısal reformlar:

1. Yargıyı yasama ve yürütmeden tam bağımsız, kaliteli hizmet üretir ve kendisi hukukun üstünlüğüne tam riayet eder hale getirmek. Başta ifade özgürlüğü olmak üzere temel hak ve özgürlükleri koruyup geliştirmek;

2. Yürütmeyi yargı ve yasama yoluyla etkin denetlemek ve sınırlamak, TBMM’nin yürütmeyi denetleme yetkilerini artırarak yürütme ile yasama arasındaki ilişkileri dengeye oturtmak;

3. Eğitim, ekonomi, güvenlik, dış ilişkiler gibi konularda temel politikaları oluşturan anayasal özerk kurumlar oluşturmak ve yönetim kararlarına yüksek oranda bir kesimin katılmasını sağlamak."

Daha İyi Yargı Derneği'nin çalışma alanlarında öne çıkan raporları ve haberleri bu bölümde sizler için listeledik.

2023 Rule of Law Report - Communication and Country Chapters: Avrupa Komisyonu'nun raporu AB'deki hukukun üstünlüğü durumunun bir sentezini, yanı sıra her üye ülkedeki durumun bir değerlendirmesini sunmaktadır. Rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Temel Hak ve Özgürlüklerin İhlaline Dair Emsal Kararlar: AYM, "Temel hak ve özgürlüklerin ihlaline dair emsal kararlar" sayfasını yayına aldı. Buradan ulaşabilirsiniz.

11. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali "Herkes İçin Çevre Adaleti" Tebliğler

Prof. Dr. Adem Sözüer , Dr. Öğr. Üyesi Sertaç Işıka , Araş. Gör. Sümeyra Karınçu Karaağaç; On İki Levha Yayıncılık

" 'Herkes için adalet' diyerek çıktığımız adalet yolunda, bilim ve sanat dünyalarının farklı görüş açılarını adalet ekseninde birleştiren festivalimizin on birincisi 26 Kasım 2 Aralık 2021 tarihleri arasında 'Herkes İçin Çevre Adaleti' teması altında gerçekleştirildi. Katılımcılar, çevre sorunlarıyla mücadeleyi pek çok açıdan ele alan dikkat çekici sunumlarla katkıda bulundular."

Kurucu üyemiz Prof. Dr. Adem Sözüer'in yazarları arasında yer aldığı yayına buradan erişebilirsiniz.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kararlarına Karşı Yargı Yolu

Bülent Cansu; yargisal.com

"Anayasa’ya göre Hâkimler ve Savcılar Kurulu Genel Kurulu’nun meslekten çıkarma kararları dışındaki kararlarına karşı yargı yolu kapalı, daire kararlarına karşı yargı yolu açıktır. Daire kararlarına karşı yargı yolu kanun ile kapatılmıştır."

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Hukuk - Ekonomi ve Türkiye’de Rasyonalizm

Kürşat Ersoy, Hukuki Haber

"Yargıya güvenin düşük olduğu bir ülkede; ekonomik refah, düşük enflasyon, kişi başına düşen yüksek milli gelir gibi arzu edilen hedeflerin yerine getirilmesi zordur. Ekonomik refah için ekonomide geçerli olan rasyonel adımların atılması yeterli olmaz. Yapısal reformların teker teker pratiğe dökülmesi gerekir. Bunlar içerisinde de en önemlisi  hukuk güvenliğidir."

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bültenimizde ve web sitemizde üyelerimizin görüşlerini ve tavsiye ettikleri etkinlikleri yayınlamaktan memnuniyet duyacağız. Daha İyi Yargı çalışma alanları ile ilgili olmak üzere yayınlanmasını istediğiniz yazıları ve etkinlikleri info@dahaiyiyargi.org adresine gönderebilirsiniz.

This e-mail has been sent to @, click here to unsubscribe.