Sivil Anayasa Komisyonuna Davet!

Derneğimiz; Cumhuriyetimizin 2. asrına girdiği 2023 yılında, sürdürülebilir yargı bağımsızlığını sağlayan, ülkenin temel sorunlarına, özellikle yönetimdeki ve ekonomideki sorunlarına köklü çözümler getiren sivil bir anayasa yapımı konusunda çalışmalar yapmaya karar vermiştir .

Bu çerçevede derneğimiz bünyesinde yönetim kurulu gözetiminde çalışacak bir Sivil Anayasa Komisyonu oluşturulacaktır. Komisyona, derneğimiz üyesi olması gerekmeden iş dünyası, STK’lar, akademi, medya ve ilgili kesimlerden üye kabul edilecektir.

İlgilenenler detaylar ve katılmak için başvurabilirler.

Ekonomik İstikrar için

Daha İyi Yargı ve Sivil Anayasa

Derneğimiz, 2023-24 adli yıl açılışı vesilesiyle bir kamuoyu bildirisi yayınladı.

Bildiri, ekonomik istikrar için daha iyi yargı ve sivil bir anayasanın şart olduğunun altını çizerken, sivil bir anayasanın ise ancak toplumsal uzlaşma ile sağlanacağını, toplumsal uzlaşmanın ön koşulunun ise 

sürecin en başında sivil anayasanın nasıl yapılacağını gösteren, toplumun her kesimini kapsayan, müzakereler için sağlıklı ve sürdürülebilir bir yöntem ve metodoloji belirleyen kurumsal bir çerçeve ve sekreterya oluşturulması olarak belirliyor.  

Bu amaçla her türlü anayasa yapma (veya değiştirme) çalışmalarını düzenleyen katılımcı ve kapsayıcı bir metodoloji kanunu çıkarılması gerektiğinin altını çiziyor.

Açıklamamızı buradan okuyabilirsiniz. Basın bülteni ve basın yansımalarına web sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

DHA Röportajı

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, DHA'ya 1 Eylül'de başlayacak yeni adli yıl öncesi sivil anayasa çalışmalarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Bu Kaçıncı “Sivil Anayasa” Çağrısı? Bu Defa Ne Dayatılacak?

"Toplumsal uzlaşma yoluyla sivil anayasa yapmanın (ya da değiştirmenin) doğal aşamaları sırasıyla: 

1- Konular hakkında farkındalık oluşması;

2- Karşılıklı görüş, istek ve tercihlerin ortaya konulması;

3- Müzakere, tartışma, ikna, uzlaşma ve mutabakat; (iv) anayasa hükümlerinin yazılması;

4- Bütün metin üzerinde mutabakat ve yasalaştırma olarak ayrılabilir.

Bu aşamaların her birinde ilgili farklı kesimlerin katılması, önyargısız ve hoşgörü ile kabul görmesi, kendini ifade edebilmesi, uzlaşma sürecine itimat kazanmanın ve toplumsal uzlaşma oluşturmanın ön şartıdır. Fakat birbirlerine karşıt veya diğerinden daha güçlü olan tarafların bunu sağlaması imkânsız derecede zordur. Kutuplaşmadan şikâyet edilen, birçok temel konuda halkın yarısının bir yönde diğer yarısının tersi yönde düşündüğü bir ortamda karşıt tarafların hiçbirisi uzlaşma sağlayamaz. Farklı görüşlere önyargısız ve eşit mesafede duran, konulara hâkim yapıcı bir arabulucu ve uzlaştırıcıya ihtiyaç vardır."

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

 

Yeni Sıkıcı Adli Yıl

"Adaleti gerçekleştirmekten sorumlu olanlar, yargıyı temel evrensel yargı ilkelerine uyumlu bir şekilde etkin olarak idare edemediklerini itiraf etmeyecekler, özeleştiri yapmayacaklar.

Adaleti gerçekleştirmek için maaşını devletten alan, lojmanda kalan ve türlü ayrıcalıklardan yararlanan bürokratlar ve yargıçlar, vatandaşı çok davası olmakla, dosyalarını mükemmel hazır etmemekle suçlarken, kendilerine toz kondurmayacaklar. ... Davaların en geç üç-beş ay içinde, tek bir celsede tatminkâr bir kalitede nasıl sonlandırılacağına kafa yormayacak, davaların yıllarca sürmesini, sanki kadermişçesine kendileri kanıksadığı gibi, halka da kabul ettirip kanıksatacaklar. "

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Avukatlıkta Meslek Etiği

Av. Güneş Gürseler; Hukukbook

"Yargısal etik standartları hukukun üstünlüğüne saygı duyan ülkelerde geçerli olur. Avukatlıkta meslek etiğini yani avukatların mesleklerini icra ederken uyması gereken etik kurallarını irdelerken öncelikle avukatlık mesleğinin genel bir çerçevesini çizerek nasıl bir meslek olduğu ve ilkeleri üzerinde durmak gerekir. Bunu yaparken en önemli yardımcı Anayasa Mahkemesi’nin Esas 2007/16, Karar 2009/147 sayılı ve 15.10.2009 tarihli kararıdır."

Üyemiz Av. Güneş Gürseler'in makalesinin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Anayasa Mahkemesi'nin HAGB’nin İptali Kararına İlişkin Değerlendirmeler - HAGB Dönemi Kapandı mı?

Prof. Dr. Murat Volkan Dülger; Dr. Öğr. Üyesi Sertaç Işıka , Araş. Gör. Sümeyra Karınçu Karaağaç; On İki Levha Yayıncılık

"HAGB uygulaması, değişikliğin yapıldığı 2006 yılından beri çok çeşitli eleştirilere maruz kalmış olup; uygulamadaki temel sorun, HAGB kararı verilebilmesi için şekli şartların gerçekleşmesi halinde, bu kararın gerçekten uygulanıp uygulanmaması gerektiğine ilişkin hiçbir değerlendirme yapılmaksızın yani asıl amacı olan bireyselleştirme olmaksızın, adeta otomatik bir şekilde uygulanmaya başlanmış olmasıdır."

Kurucu üyemiz Prof. Dr. Murat Volkan Dülger'in yazarlarından olduğu makaleye buradan erişebilirsiniz.

Yargı “Bürokrasi” Haline Gelirse, Şeklen Yargı Vardır, ama Adalet Yoktur!

Prof. Dr. Muhammet Özekes; LinkedIn

"Bugün artık ülkemizdeki yargılamalar anlamsız ve işe yaramayan yargılamalar haline gelmiştir. Normal işlerde ilk derece yargılaması 1 yılı, istinaf 6 ayı ve temyiz 6 ayı geçiyorsa, yapılan yargılama aslında anlamsız yargılamadır."

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Teknoloji de Bağımsız Adalete Muhtaç

M. Serdar Kuzuloğlu; Oksijen

"Bu hafta bahsedeceklerimi anlamlandırmak adına uzun bir siyasi sürecin mümkün olduğunca kısa bir özetini yaparak başlayacağım. Benjamin Netanyahu, ülkesi İsrail’in yaşayan en kıdemli siyasetçilerinden biri. Filistin lideri Yaser Arafat’lı yıllara denk gelen 1996 yılındaki ilk başbakanlığının ardından bir süre muhalefette kaldı. 2009 seçimlerinde yeniden başbakanlık koltuğuna oturdu."

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

XIII. Uluslararası Hukuk Kurultayı "Yargı Reformu"

Ankara Barosu XIII. Uluslararası Hukuk Kurultayı "Yargı Reformu" ana başlığı altında 11-14 Ocak 2024 tarihlerinde TBB Litai Konukevinde gerçekleştirilecektir. 

Etkinlik hakkında bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Bültenimizde ve web sitemizde üyelerimizin görüşlerini ve tavsiye ettikleri etkinlikleri yayınlamaktan memnuniyet duyacağız. Daha İyi Yargı çalışma alanları ile ilgili olmak üzere yayınlanmasını istediğiniz yazıları ve etkinlikleri info@dahaiyiyargi.org adresine gönderebilirsiniz.

This e-mail has been sent to @, click here to unsubscribe.