Aylık E-Bülten - Mayıs 2023

A'dan Z'ye Türk Yargı Reformu 

Birleşik Krallık Parlamentosu'nda

Daha İyi Yargı Derneği, Birleşik Krallık Parlamentosu'na davet edildi. 23 Mayıs tarihli bu davette Dernek, Lordlar Kamarası'nda bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi.

Uluslararası Barolar Birliği, İngiltere ve Galler Hukuk Cemiyeti ve UCL Yargı Enstitüsü gibi prestijli kuruluşlardan küresel uzmanlar, 

Daha İyi Yargı Derneği başkanı Av. Mehmet Gün, yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Ali Murat Vural ve Av. Hande Hançar, Genel Sekreter Meral Tuğçe Özbilen ile üye ve A'dan Z'ye Türk Yargı Reformu yazarlarından Av. Havva Yıldız ve Av. Melis Özsoy'un yer aldığı heyet ile bir araya gelerek Derneğin önerilerini tartıştı.

Lordlar Kamarası'ndaki toplantının ardından heyet Ticaret Mahkemeleri Eski Başkanı Sir William Blair KC, APPG Türkiye Başkan Yardımcısı Lord Richard Balfe ve IBA Yargıçlar Forumu Eski Başkanı Steven Kay KC ile de bire-bir toplantılar gerçekleştirdi. 

Toplantılarda Derneğin önerilerini dinleyen önde gelen siyaset uzmanları, akademisyen ve hukukçu fikir önderleri, bu önerilerin genel olarak yargı sistemlerini oluşturmak ve geliştirmek isteyen ülkeler için bir model olabileceği değerlendirmesinde bulundular. Özellikle yeniden inşa aşamasında olan Libya ve Güney Sudan ile diğer Kuzey Afrika ülkeleri için faydalı olacağını belirttiler. 

Büyükelçi Osman Koray Ertaş'ı Ziyaret 

Daha İyi Yargı Derneği heyeti 22 Mayıs 2023 tarihinde Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş'ı ziyaret etti. Heyet, Derneğin yargı reformu önerileri hakkında Büyükelçi'ye bilgi verdi. Derneğin tüm cumhurbaşkanı adayları ve siyasi parti liderlerine yaptığı yargı reformu çağrısını anlattı. A'dan Z'ye Türk Yargı Reformu ve Türkiye'nin Orta Demokrasi Sorunları ve Çözüm Yolu: Yargı, Hesapverirlik, Temsilde Adalet kitaplarını takdim etti. 

İngiltere Uluslararası ve Karşılaştırmalı Hukuk Enstitüsü (BIICL) ile Görüşme

Daha İyi Yargı Derneği yönetim kurulu üyeleri ve araştırmacılarından oluşan heyet, 22 Mayıs'ta BIICL ile Londra merkezlerinde bir görüşme yaptı. Görüşmede Derneğin yargı reformu önerileri değerlendirildi. Heyet, Yeni Zelanda, Avustralya, İtalya ve Arnavutluk'tan yargı politikaları konusunda çalışan uzmanlarla görüş alış-verişinde bulundu. 

Önerilerin farklı ülkeler için de nasıl örnek teşkil edebileceği değerlendirildi.

Türkiye bu seçimde asırlık fırsat penceresini kaçırdı mı?

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, Türkiye'nin acil çözüm bekleyen sorunları ve çözümleri üzerine Yetkin Report'a yazdı.

"...En başta siyasi partileri şeffaf ve demokratik hale getirecek düzenlemeler yapılarak halkın yönetime katılması güçlendirilmelidir. Bunun için lider ve merkez yönetim yetkileri %10’la sınırlandırılmalı, delegelik sistemi ve blok listeler yasaklanmalı ve üyelik sistemi geliştirilmelidir. Hazine yardımları oya göre değil üye tabanına göre yapılmalıdır. Siyasi etik yasası çıkarılmalı, siyasilerin davranış kuralları, şeffaflığı öne çıkararak oluşturulmalıdır. Siyasi partilerin faaliyetleri daha etkin olarak kayıt altına alınmalı, bağımsız öz denetim getirilerek güçlendirilmeli ve siyasi faaliyetlerden yolsuzluk ve illegal siyasi finansman tam ve kesin olarak önlenmelidir. İster belediyeler ister siyasi partiler isterse diğer kamu görevleri olsun tek kişilik seçimler iki turlu olarak yapılmalı ve aday göstermeler dahil sürecin tamamı kamuoyunun katılımına açık ve etkin yargı denetimine tabi olmalıdır."

29 Mayıs tarihinde Yetkin Report’ta yayınlanan yazının tamamına buradan erişebilirsiniz.

Kadın eşitliği diyen Anayasa, AYM üyesine göre hurafe mi?

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, Anayasa Mahkemesi üyesi Muammer Topal'ın, mahkemenin soyadı düzenlemesi ile ilgili iptal kararına karşı oy gerekçesini, hukuk mesleklerinde liyakat bazlı seçim ve atamalar bağlamında Yetkin Report'ta değerlendirdi.

"Muammer Topal görevinin ve yetkisinin dışına çıkarak nasıl oluyor da Anayasa’da dayanağı olmadığı halde aklına geleni ülkemizin en önemli mahkemesinde, toplumun önemli bir meselesi hakkında söyleyebiliyor? Çünkü görevinin dışında hareket etmesi, hatta görevinin gereği olarak beyan etmesi gereken oyu beyan etmeyip, yetkisini kişisel tercihine göre ya da mensubu bulunduğu grubun inanç ve düşünceleri doğrultusunda suistimal etmesi halinde kendisine hesap sorulamıyor.

Öyle olduğu için de Anayasa Mahkemesine üye atayanlar Anayasanın özüne ve sözüne uygun olarak görev yapacak olanlar yerine sahip olduğu oy haklarını kendi siyasi tercihlerine veya inançlarına göre kullanacak olanları seçiyorlar, gerçekten liyakatli olanları değil."

3 Mayıs tarihinde Yetkin Report’ta yayınlanan yazının tamamına buradan erişebilirsiniz.

Refah için Hukuk: 

14 Mayıs’ta seçmenin iradesi sandığa yansıdı mı?

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün’ün sürekli konuk olduğu Refah için Hukuk programı Edgar Şar moderasyonunda Medyascope TV’de devam ediyor.

Yayında Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün; ikinci tura kalan seçimlerde seçmen iradesinin sandığa tam olarak yansıyıp yansımadığına yönelik tartışmaları ele aldı.

İzlemek için: 14 Mayıs’ta seçmenin iradesi sandığa yansıdı mı?

Bugüne kadar gerçekleşmiş yayınlarıyla "Refah için Hukuk" serisinin tamamını YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz. 

Daha İyi Yargı Derneği'nin çalışma alanlarında öne çıkan raporları ve haberleri bu bölümde sizler için listeledik.

AYM Bireysel Başvuru İstatistikleri (23 Eylül 2012 - 31 Mart 2023): AYM'nin 3 aylık periyotlarda güncellediği, bireysel başvurulara ilişkin 23 Eylül 2012 – 31 Mart 2023 tarihlerini içeren istatistikleri yayımlanmıştır. İstatistiklere ulaşmak için tıklayınız.

Hukuk Ve Kalkınma İlişkisi Açısından Araçsallaştırılmış Yasama Faaliyeti

Dr. Öğr. Üyesi Bilge Bingöl Schrijer; Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt: 25, Sayı: 1, 2023, s. 23-65 

"Hukuk ve kalkınma arasında kurulan ilişkide, hızlı kalkınmanın hukuk kuralları aracılığıyla gerçekleştirilmesi beklentisi, yasamanın araçsallaştırılmasını ortaya çıkartmaktadır. Araçsallaştırılmış bir yasama faaliyeti ise, hukukun araçsallığından farklı olarak, yasa yapım süreçlerinden müzakereci bir modelin dışlanmasına yol açmaktadır. Bu doğrultuda Türkiye’de, hem hukuk ve kalkınma arasındaki ilişki kalkınma planlarında açıkça belirtilmiş, hem de yasa yapım süreçleri, toplumun hızlı kalkınması amacıyla hızlandırılmış; ancak aynı derecede de demokratik bir süreç olma özelliğini yitirmeye başlamıştır. Torba yasalar bu durumun en belirgin örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte, yasa yapım sürecindeki sorunlar, TBMM’de siyasi olarak üzerinde uzlaşılamayan özellikle ekonomik, sosyal ve kültürel haklara ilişkin konuların, Anayasa Mahkemesi tarafından çözülmesi beklentisini de ortaya çıkartmaktadır. Zira Meclis içinde kanun tasarı ve tekliflerine müdahale etme fırsatından yoksun bırakılan siyasi muhalefet, her dönemde Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaktadır. Bu durum da Anayasa Mahkemesi’nin kimi zaman aktivist, kimi zamanda pasifist bir tutum sergileyerek siyasallaşma eleştirileriyle karşılaşmasına yol açmaktadır."

Makaleyi okumak için tıklayın.

CCBE Statement on the Use of AI in the Justice System and Law Enforcement

CCBE, adalet sisteminde yapay zeka araçlarının artan kullanımına ilişkin bir bildiri yayınladı. Bildiride, "Yapay zeka kullanımının temel haklara, özellikle de özel hayatın gizliliği, ifade özgürlüğü, ayrımcılık yasağı ve adil yargılanma haklarına tam olarak saygı duyması çok önemlidir." denildi. Bildiriyi buradan okuyabilirsiniz.

LawGPT?: Using AI to Modernize Judicial Systems, Legal Practices and the Future of Legal Work

BIICL tarafından düzenlenen bu webinarda, hukuk sektöründe yapay zekanın, özellikle de makine öğreniminin bugünü ve geleceği değerlendirildi. Yasa ve yönetmelikleri araştırmak, analiz etmek ve uygulamak için yapay zekanın en güncel uygulamaları ele alındı. Ardından yapay zekanın yasal bilgi işleme, karar verme ve hatta yasa yapma geleneklerini değiştirmeye başladığı belirli hukuk alanlarında hakimler, avukatlar ve müvekkiller için gelecek öngörüleri tartışıldı.

Deprem Panelleri 4: “Depremin Afete Dönüşmemesi İçin Sorumlu Siyaset”

Bilim Akademisi Deprem panelleri serisi 17 Mayıs’ta “Depremin Afete Dönüşmemesi İçin Sorumlu Siyaset” paneliyle sona erdi. Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu moderatörlüğündeki etkinlikte kamu yönetimi, deprem psikolojisi, hukuki süreçler, seçmen kültürü ve bilim iletişimi temaları üzerinde duruldu. Etkinlikte, kurucu üyemiz, Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu, “Deprem ve Devletin Anayasal Yükümlülükleri” konu başlığında konuştu.

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Konferansı

İstanbul Barosu Meslek İçi Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen “Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru” konferansı 5 Mayıs 2023 Cuma günü saat 13.00’de İstanbul Barosu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansta kurucu üyemiz, Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu, Sınırlama Kaydı İçermeyen Temel Hakların Sınırlanması Sorunu'nu değerlendirdi.

Sosyal Medya ve Seçim Hukuku Paneli

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu tarafından düzenlenen “Sosyal Medya ve Seçim Hukuku” paneli, 5 Mayıs 2023 Cuma günü gerçekleşti. Seçmen manipülasyonundan deepfake videolara, siyasi reklamlardan erişim engellerine kadar güncel konuların konuşulduğu panelde kurucu üyemiz, İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Murat Volkan Dülger sosyal medyaya getirilen erişim kısıtlamalarının demokratik seçim ortamına etkisini değerlendirdi. 

Benden Bu kadar- Güneş Gürseler ile 14 Mayıs'a Farklı Bakış

Üyemiz İzzet Güneş Gürseler, Luna Yayınları'ndan çıkan "Benden Bu Kadar" adını taşıyan ikinci kitabı çerçevesinde geçmişten günümüze Türk iç politikasını bu yayında anlattı.

Bültenimizde ve web sitemizde üyelerimizin görüşlerini ve tavsiye ettikleri etkinlikleri yayınlamaktan memnuniyet duyacağız. Daha İyi Yargı çalışma alanları ile ilgili olmak üzere yayınlanmasını istediğiniz yazıları ve etkinlikleri info@dahaiyiyargi.org adresine gönderebilirsiniz.

This e-mail has been sent to @, click here to unsubscribe.