Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Türkiye'nin ileri bir refah ülkesi olmasının, hukukun üstünlüğünün tesisi ile mümkün olabileceğine inanıyor, ülkemize en yüksek katkıyı, yargı alanında yapısal reformlara katkı vererek yapabileceğimiz inancıyla çalışıyoruz.

"Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır!"

Mustafa Kemal Atatürk

BİZDEN HABERLER

Sivil Anayasa Komisyonu Danışma Kurulu için Başvurular Bekleniyor

Derneğimiz, 31 Ağustos 2023’te, adli yıl açılışı vesilesiyle etkili çalışan, tam hesapverir, tam bağımsız bir yargı varlığını teminat altına alan sivil bir anayasa için çalışacağını duyurmuştu. Bu amaçla bir komisyon kurulacağını açıklayarak, sivil anayasa çalışmalarının dernek üyesi olması gerekmeden iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, akademi dünyası, medya ve diğer ilgili kesimlerin katılımına açık olacağını bildirmişti. Sivil Anayasa Komisyonu, yürütme kurulu ve danışma kurulundan oluşacak olup komisyonun yürütme kurulu üyeleri, dernek başkanı Av. Mehmet Gün, dernek yönetim kurulu üyesi Av. Hande Hançar, dernek genel sekreteri Tuğçe Özbilen ve anayasa hukuku profesörü Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu oldu.

Danışma Kurulu için başvurular devam ediyor.

Komisyon Üyelik Başvurusu

Ekonomi & Hukuk Buluşmaları - Van 

Derneğimizin, EKONOMİ Gazetesi’yle ülke çapında düzenlediği Ekonomi & Hukuk Buluşmaları, 18 Ekim 2023 tarihinde Van durağındaydı. DOĞUSİFED ev sahipliğinde A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu önerilerimizi Van iş ve hukuk dünyasıyla buluşturduk. Toplantıda Dernek Başkanımız Av. Mehmet Gün ve TOBB ETÜ Öğr. Üyesi Prof. Dr. Fatih Özatay’ın sunumlarının ardından, DOĞUSİFED YK Başkanı Müslüm Erbay, Van Baro Başkanı Av. Sinan Özaraz ve VATSO-der YK Başkanı Zahir Kandaşoğlu panel oturumunda Van iş ve hukuk dünyasının  sorunlarını, beklentilerini değerlendirdi, önerilerini paylaştı.

Toplantı detaylarına web sitemizden ulaşabilirsiniz.

> İzlemek İçin

T.C. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu ile Toplantı

Derneğimiz, 16 Ekim 2023’te Dernek Başkanı Av. Mehmet Gün, Yönetim Kurulu üyesi Av. Hande Hançar Koç, Genel Sekreter Tuğçe Özbilen, İletişim Direktörü Beyza Berber ve Basın Danışmanı Sedat Pişirici’den oluşan bir heyetle Ankara’da T.C. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu ile toplantı yaptı. Heyet toplantıda, Derneğimizin A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu ismiyle kitaplaştırdığı yargı reformuna dair somut önerileri ve sürdürülebilir yargı bağımsızlığını güvenceye alan sivil anayasa için izlenmesi gereken yola dair Derneğimizin görüşlerini anlattı.

BAŞKAN AV. MEHMET GÜN'DEN

Refah için Hukuk

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, Refah için Hukuk’un bu ayki yayınında; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı sivil anayasayı kim hazırlıyor? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) hak ihlali kararları neden uygulanmıyor? Gezi davasında Yargıtay cezaları onadı. Şimdi ne olacak? Sorularına yanıt verdi.

> İzlemek İçin

Makul Yargılama Süresinde Anayasa Mahkemesi Pes, Türkiye Iflas Etti

“Makul yargılanma süresinin sistematik olarak ihlaline neden olan yapısal sorunları görmek o kadar da zor değildir. Bunlar (i) avukatların delil toplama yetkilerinin ve dava dosyalarını tekemmül ettirme imkanlarının kısıtlanması; (ii) tarafların kendilerinin bilirkişi bulmalarının, görev verip rapor almaları kısıtlanarak, bunun mahkemelere verilmesi; (iii) tarafların iddia ve savunmaları, delilleri ve bilirkişi görüşlerini sözlü bir duruşmada yüz yüze tartışma haklarının engellenmesi; (iv) davaların duruşmasının tek sözlü celsede karara bağlanmaması gibi birkaç husustan ibarettir.”

17 Ekim 2023 tarihli Yetkin Report makalesi yayında.

> Tamamını Oku

İkinci Yüzyılda Yargı Vizyonu

“Türkiye Cumhuriyeti ikinci yüzyılına girerken en önemli sorunu yargı ve onun doğal sonucu olarak hukukun üstünlüğüdür…Türkiye, sorunlarının çözümüne yargı ve hukukun üstünlüğü sorunları ile başlamalıdır. Yargı sorununu çözmek güçler ayrılığı sorununu da kendiliğinden çözecek, soruşturma izinlerini kaldırmak hukukun üstünlüğünü en üst seviyelere çıkararak Türkiye’nin kısa zamanda ileri bir hukuk devleti olmasını, ileri demokrasiye kavuşmasını, milli gelirini kısa sürede dört-beş katına çıkarmasını ve kısa sürede bir refah devleti olmasını sağlayacaktır. Yargı sorununun çözümü kolaydır.”

24 Ekim 2023 tarihli 9 Eylül Gazetesi makalesi yayında.

> Tamamını Oku

Bürokratokrasi Anayasası

“Gerçekten sivil bir anayasa oluşturmak isteniyorsa, bunun temel yapısal sorunları çözmeye yeterli, sağlam bir metodolojiyle, halkın her kesiminin özgürce kendini ifade edebildiği, toplumsal uzlaşma ile yapılmalıdır. Bu konuların hemen hepsini müzakereye açmak doğru değildir. Onun yerine en acil sorunlar ve konuların önceliği belirlenerek konu bazında müzakere edilmelidir. Zorunlu bir ihtiyaç olmadıkça herhangi bir konu sırf anayasa yazmak için açılmamalıdır. Her hâlükârda yapılacak anayasa değişiklikleri toplumun üçte iki gibi kahir bir çoğunluğu tarafından kabul edilmelidir.”

10 Ekim 2023 tarihli 9 Eylül Gazetesi makalesi yayında.

> Tamamını Oku

Serpil Yılmaz ile Röportaj

“Türkiye’nin hem kendisi hem başka ülkeler için yeni ve sivil bir anayasa yapmaya fazlasıyla yetecek insan kaynağı, birikimi ve dinamikleri mevcuttur. Eğer gerçekten yeni ve sivil bir anayasa yapılmak isteniyorsa, romantik ve art niyet aranacak gerekçelerle değil, vakti ve zamanı gelince, şartları oluştuğunda sağlam bir metodolojiyle, tarafsız bir uzlaştırıcı önderliğinde, eşitler arası medeni müzakereler ve uzlaşma ile yapılmalıdır. Anayasa taslağı da bu yoldan yazılmalıdır.”

Yeni Anayasa Tasarısı Yatırımcı Terazisinde Tartılacak başlıklı röportajda Av. Mehmet Gün, Serpil Yılmaz’ın sorularına yanıt verdi.

> Tamamını Oku

Yargının Mutlak Bağımsızlığı Yeterli midir?

“Dünyanın hemen hemen her yanında bir yanda kusursuz yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü savunucuları diğer yanda yargıyı ayak bağı gören popüler liderler arasında çetin bir mücadele yaşanıyor; ülkeler de demokrasi ile otokrasi ekseninde ileri geri salınıyorlar. Temel muharebe alanı yargı bağımsızlığı. Bir yanda Avrupa Birliği yargı bağımsızlığını zedeledikleri gerekçesiyle Polonya ve Macaristan hakkında yaptırım kararı alırken, öte yanda İsrail’de halk 30 haftadan fazla bir süredir aşırı sağ Netanyahu hükümetinin yargı reformu paketine karşı gösteriler yapıyor. Popüler liderler yargı bağından kurtulmak ve hatta yargıyı siyasi bir araç haline getirmek için uğraşırken demokrasi taraftarı görece güçsüz bir kesim hukukun üstünlüğünü ve yargı bağımsızlığını korumaya çalışıyor…”

Makale H+ Dergisi Sayı 12’de yayında. 

> Tamamını Oku

GÜNCELE DAİR

Daha İyi Yargı Derneği’nin çalışma alanlarında öne çıkan raporları ve haberleri bu bölümde sizler için listeledik.

WJP Hukukun Üstünlüğü 2023 Raporu: WJP Hukukun Üstünlüğü Endeksi 2023 Raporuna göre, hukukun üstünlüğü dünya genelinde son 6 yıldır sürekli olarak gerilemede. Araştırmaya dahil edilen 142 ülkenin %59'unda hukukun üstünlüğü geriledi.

ÜYE VE PAYDAŞLARIMIZDAN

Bitmek bilmeyen yeni anayasa tartışmaları: Neden şimdi?

Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu; Medyascope

Türkiye’de anayasa değişikliklerinin tarihi nedir? Bir anayasa değişikliğine gerek var mı? İktidar, anayasa değişikliğini gündeme getirerek ne planlıyor? Toplumun her kesimini kapsayacak bir anayasa yapmak mümkün mü? Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, Siyasetname programında anlattı.

> İzlemek İçin

Peki, Senin Büyümen Hangi Renk?

Güven Sak, EKONOMİ Gazetesi

“Bugün üzerine odaklanılan demokrasi ve hukuk sistemi ile ilgili meseleler de hızla çözülmek zorunda. Neden? Yoksa Türkiye bir alt lige inecek. Oraya bir kere inince, bölgesel ağırlığı da iskonto edilecek. Halbuki bizim doğal bir kaynağımız yok, girişimciliğimizden başka. Rusya gibi değil Türkiye. Not edeyim”

> Tamamını Oku

Hukuk Eğitimimiz Can Çekişiyor

Av. Erinç Sağkan

TBB Başkanı Av. Erinç Sağkan, 19 Ekim 2023 tarihinde Yargı Reformu Stratejisi ve İnsan Hakları Eylem Planı Hazırlık Toplantısı’nda açış konuşması yaptı. “Hâkimler ve Savcılar Kurulu; Hâkimler Kurulu ve Savcılar Kurulu şeklinde iki ayrı Kurul olarak örgütlenmeli, yürütme organının etkisinde kalmayacağı şekilde oluşturulmalıdır.”

> Tamamını Oku

ETKİNLİKLER

Anayasa Hukuku Sempozyumu

Özyeğin Üniversitesi’nin Türk Hukuku’nun Geçmişi, Bugünü, Geleceği ''Anayasa Hukuku Sempozyumu'' 08 Kasım 2023 Çarşamba günü saat 09.30 - 16.30 aralığında Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü AB3 150 Oditoryum'da yüz yüze gerçekleşecektir.

> Bilgi İçin

Kadının Soyadı / AYM Kararı ve Güncel Durum Değerlendirmesi 

Kurucu üyemiz Prof. Dr. Şebnem Akipek Öcal’ın katılımcılar arasında olduğu konferans 27 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşti. 

> Bilgi İçin

13. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali

Festival 17-23 Kasım 2023 tarihlerinde, Atlas 1948 Sineması, Kadıköy Sineması ve İBB Beyoğlu Sineması'nda gerçekleşecek. Akademik program ise her yıl olduğu gibi İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde yapılacak. Kurucu başkanının, Derneğimiz kurucu üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer olduğu festivalin bu yılki akademik teması ifade özgürlüğü olarak belirlendi.

> Bilgi İçin

Değerli katkılarınızı bekliyoruz.

Daha İyi Yargı çalışma alanları ile ilgili olmak üzere  yayınlanmasını istediğiniz yazılar ve etkinlikler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bizimle İletişime Geçin

 

Bizi Takip Edin:

 

Bize Ulaşın:

info@dahaiyiyargi.org

www.dahaiyiyargi.org

Bültenimizde ve web sitemizde üyelerimizin görüşlerini ve tavsiye ettikleri etkinlikleri yayınlamaktan memnuniyet duyacağız. Daha İyi Yargı çalışma alanları ile ilgili olmak üzere yayınlanmasını istediğiniz yazıları ve etkinlikleri info@dahaiyiyargi.org adresine gönderebilirsiniz.

This e-mail has been sent to @, click here to unsubscribe.

Kore sehitleri caddesi no 17 zincirlikuyu 34394 istanbul TR